~Assalamualaikum wbt~
Ha seperti dijanjikan khas untuk kawan-kawan den mantan stdent AS202 DEC2010-APR2011 yg suko bona kek sambal den ni ha. Arini den nk ajo kwg sumo resipi yg mudah tp sering kali dicari dan sering kali abeh bilo den masak n bawa ke koleh ado yo x cukup ehh. Ado den aja pkai mulut yo koba ehh x samo ha ni den bg resepi yo. Den baghi amaran awl-awl kok x tahan jangan cubo-cubo try,karang takut crit-birit lak. Nak suh lotak cikit lado,kang x sodap lak ghaso ehh. Sekali laei den koba, den masak guno bhan yg ringkas n x tambah mcm-mcm. Harap kwg happy yo, sambal ni elok tuk owg dh kawen hua3, bkn den koba tp owg tuo2 koba. Ok2 x mau merapu laei meh kito tgk mcm mana nk sediakn sambal ni yo. Kojap laei satu den lupo nk masak sambal ni please jgn guno cili akar ko, cili bosa ko, cili hijau ko tp guno cili kocik-kocik tu..cili api @ cili padi @ cili kampung baru ada ummpp terangkek mulut mak mertuo lalu ponw x perasan hua3.
Contoh-contoh cili membunuh hahahaha..
Bahan-Bahan
- Ikan bilis (kalo guna yg saiz kecil lg sedap tp mhal skit)
- Cili padi @ cili kampung
- Bawang besar/bawang merah (kena banyak baru sedap rasa manis bawang)
- Bawang putih
- Garam, gula
- Bahan perasa (kalo nk letak)
Cara-cara
- Goreng ikan bilis garing dulu..pastu angkat...toskan (kalo malas nk goreng terus ke step kedua tp ikan bilis x jdi rangup la ye)
- Tumiskan cili yg dah ditumbuk dgn bahan2 tadi tu (cili+bwang putih+bwang merah) (Peringatan sila tumbuk bukan blander ye, coz kalo blnder surely mmg x sdap,jadi sila la rajin-rajin sdkit ye). Make sure minyaknya ngam2 utk menumis. Kalau kurang minyak, sambal tak sedap sbb tak cukup masak, blh skit perut. Tumis sampai agak2 garing..masa ni seisi umah sure bersin2 ya...kalo dh bersin tu tanda sedap la tu ha3.
- Masukkn garam,bhan perasa serta gula. Selalunya den x letak gula coz den x suka sambal manis, jdi ikut masing-masing k.
- Bawang besar potong mcm roda bulat-bulat ye. Den suka letak lebih,mana yg x suka boleh letak sikit coz bawang boleh tmbah manis smulajadi pada sambal.
- Biar sebentar agak2 lama tu rasa-rasa lada dh masak masukkn ikan bilis yang digoreng tadi serta bawang besar tadi. Kalo masuk awl bawang terlampau msak n ikan bilis akn jadi trlampau lembut.
- Guna api pelahan untuk masak k,bila sambal agak kering boleh la angkat. Mana yang x minat sambal kering boleh angkat masa sambal ada kuah laei k. Sambal kering tahan lama serta ikan bilis tu masih rangup laei...apo laeii nasi paneh satuuuu hu3..
Gambar sekadar hiasan hahahaha |
Erm den dah tunaikn janji tuk buat entry sal sambal bilis cili padi ni yo, jadi kwan-kwan smuo buleh la cubo. Yang dh kawen xdo alasan payah nk masak la, x reti la, bhan ssh nk cari la, bondo sonang yo ni. Den ucap terima kasih la pado yang suka sgt kek smbal den ni n maaf pado sapo-sapo yang x sompek or x dapek nk makan sambal ni. Mf den gak pado yang sapo-sapo makan terus cirit yo hahahahaha..perkataan haram den bawak masuk hua3. Jadi sila la mencuba kawan-kawan n igt moto...
RINGKAS ITU PASTI SODAP
~Wassalam~
4 comments:
Oppa sjak ble wat blog masak2... Nk rse yg oppa msak...
@Anonymous Nak rasa kena anta kedai la nmpak gaya nih hu3
Eh tau ye kte... Hahahaa...
@Anonymous Tau dh hi3
Post a Comment