Saturday, 5 April 2014

FoOD froM JaVa 2 : SaMBaL tAOn


Assalamualaikum wbt





Capo ponah donga n makan smbal taon? cam polik yo donga bunyi ehh kan, kok kalo korang owg jawo mesti ponah donga n makan kn? kadang-kadang ado gak yang yobut smbal tahun sambal taun n sambal taon..amek kek kau la nk nyobut apo yo hik3


Den kan ponah koba owg jawo bilo masak nk yang mudah amek mcm masak ayam ungkep. Sambal taon ni mkanan tradisi owg jawo, laei-laei jawo selangor sonang jumpo kek kodai makan. Nak dikobakan sambal ni memang podeh amek wa ckap sama lu. 
Apo x ehh poei guno cili padi/cili burung. Kalo tengok sekali imbeh lobih kurang cam masak lomak nismilan tp kuah ehh agak cair skit.


Biaso dibuek owg,lauk sambal taun ni makno ehh isi ehh macam kerang,perut lombu,paru lombu,ikan bilis n laei satu jangan polek lak yo kulit lombu pon ado. 
Kulit lombu ni ghaso ehh liat-liat camtu yo huhuhuhu. Den baghi amaran sambal ni memang podeh gilo-gilo suai la dengan cita ghaso den hik3.


Nak tau sobab apo dikoba ehh smbal taon? Sobab ehh kok donga cerito owg dulu-dulu, masakan ni buleh tahan lamo cam brtahun-tahun koba ehh huhuhuhu. 
Yang best ttg smbal ni, laei-laei omak den yang masak nk sonang yo hik3,sambal ni kalo x abih esok or esok ehh laei buleh dipanehkn laei n tambah la bhan apo yang kurang ha nmpak sonang x? 


Owg tuo koba kek den, laei lamo or smakin dipanehkn blik laei la sodap smbal taun tu, apo x ehh santan, lengkueh n cili dah sebati mmg menjilat jari.


Ok lah merepek-merepek gak, meh kito belajar caro nak buek sambal yang ringkas ni yo, ikut prinsip omak den RIGKAS ITU PASTI SODAP hahahahaha..



Bahan-bahan (5 orang makan)

  • Bahan A
  • Kerang yang telah direbus dan dikopek kulitnya
  • 1/2 cawan cili padi kampung
  • 2 cawan lengkuas muda dihiris nipis
  • 3 cawan air
  • garam dan serbuk perasa
  • Bahan B 
  • 10 ulas bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • Bahan C
  • santan pekat dari 1 biji kelapa
Cara-cara

  • Rebus bahan-bahan A dan B sehingga lengkuas lembut.
  • Masukkan santan kelapa, kecilkan api, kacau selalu sehigga mendidih.
  • Rasa asam garamnya, bolehlah dihidangkan

Bahan asas,mudah & ringkas
Lengkuas potong mcm ni ye





Bahan utama













Santan pokat sodap yo



Tumis bahan-bahan diats smua

















Jangan lupa masukkan kerang












Masak sampai didih,lg lama lg sedap
















































Inilah hasilnya Sambal Taon
























Apo laei meh kito cubo buek yo. Yang penting ingat moto omak den 

RINGKAS ITU PASTI SODAPP..

SELAMAT MENCUBA ;)











Kalau suka LIKE,Follow sahaja, Jangan lupa Comment. TQ

0 comments:

Post a Comment