Wednesday 2 April 2014

FoOD froM JaVa : AyaM UNgKEp


Assalamualaikum, Kue kabare opo? Kabare waras?



Cantik x Omak den hi3

Ha!! amacam faham? fahamkan..den nanyo an kabo yo tu tp dalam bahaso jawo.. Den jarang guno sobab ehh den duk nismilan bukan kek johor or selangor yang kebayakkan nya orang jawo. Tapi bilo mak den mulo kobaan jawo ehh, trmonung-monung seketiko dibuek ehh hahahaha laei-laei bilo balik Johor ha amikk ko,x faham amik, apo tak ehh ponin bayak nau istilah-istilah baru keluar.. 

Tu la bilo kawen campur, bukan takat percakapan tapi buleh dilihat dari segi mentodgahah (makanan) hahahaha. Makanan den yg dimasak omak mesti hasil gabungan 3 etnik (jawa,minang n india) ni hu3.. Tapi macam ngam pulak tau sobab opo? sobab ehh keduo-duo makanan ni podeh-podeh amik.. 

Ok sebolum ni den ado kongsi resepi macam mano nak buek KIMChi makanan ruji negaro bakal mak mertuo den hahahaha. Kali ni den nak kungsi pulak resepi ponakan omak den. Orang jawo kok tak tau masak bondo nih memang jawo murtad hua3 jangan marah na. Masakan ni tersangat-sangat lah simple. Kalo nak tau msakan owg jawo ni memang semuo ehh simple,laei-laei baghi kek omak den kalo nak masak sumo nak simple tak suko ponin-ponin kepalo koba ehh. 

Baghi den asa ehh makanan tu cukup podeh kono dek ank tokak ermm memang enjoy sesangat. Laei satu ayam ungkep ni memang gemaran den dan den ghaso gemaran sumo orang jawo. Kek sini den nk mintak maaf kek kawan den sorang ni Muhammad Salleh Abdullah, dio orang batu pahat orang jawo. Time stdy kek U dio teringin nak makan, tapi den x sompek buek, al-maklumlah koleh melambak-lambak dongan assigment laei,maaf yo Salleh oiii..

 Ha jangan ingek den x pandai masak yo, den banyak belajo resepi masakn wlaupn bukan budak kulinari sobab ehh nak msak tuk isteri hahahaha romantik kan3 hua3. Ok lah cakap banyak pon x guno, meh kito tengok resepi dan caro-caro nk buek AYAM UNGKEP FROM JAVA ISLAND. Yang den baghi ni khas tuk masak 4-6 orang yo,sonang baghi ramai-ramai makan. 


AYAM UNGKEP


Bahan-bahan ( 4-6 orang )

1 ekor ayam (dipotong 12, lebih elok sekiranya ayam tua@ayam kampung yang ni mmg sodap)  (chicken)

Bahan-bahan A (untuk dikisar) (blend)

2 labu bawang besar (onion)
10 ulas bawang putih (garlic)
2 inci halia (ginger)
2 inci kunyit hidup (tumeric)
20 tangkai cili padi (kalau nak lagi pedas tambahkan lagi cili padi) (chili)

Bahan tumis (merinade)

Halia (dihiris nipis) (sliced ginger)
1 liter air (water)
2 batang serai (lemongrass)
Minyak untuk menumis (cooking oil)
Garam secukup rasa (salt)



Cara-cara


  1. Ayam dibersihkan dan digaul dengan garam serta serbuk kunyit.
  2. Panaskan minyak dan gorengkan halia yang dihiris nipis sehingga garing.
  3. Kemudian masukkan bahan-bahan A yang telah dikisar. Tumis sehingga naik minyak.
  4. Setelah naik minyak, masukkan ayam. Biarkan sebentar lebih kurang 2-3 minit.
  5. Masukkan air, serai yang telah diketuk dan garam secukup rasa. Tutup kuali. Kacau sekali sekala untuk mengelakkan ayam hancur. Tu sebab lebih elok guna ayam tua @ ayam kampung.
  6. Biarkan sehingga kuah pekat (ala-ala rendang gitu). Kemudian bolehlah dihidangkan.
  7. Selamat mencuba!!


Dah siap apo laei makan la. Ado setengah owg dio lotak ketumbar, jintan manis semuo tu,omak den x minat mnyusahkan koba ehh, yang penting sedap n simple boto x? Jangan lupo cubo yo bubye!!


Assalamualaikum....






Kalau suka LIKE,Follow sahaja, Jangan lupa Comment. TQ

0 comments:

Post a Comment