Sunday, 6 April 2014

FoOD froM JaVa 3 : SaMbaL tOtOk

~Assalamualaikum wbt~



Sambal totok? Ermm nama pun nampak bona jawa ehh. Pokat lak tu hik3. Kali ni den tunjuk camno nak buek lauk(baghi den ni lauk la ) ni. 

Kalo dapek kek den makan ni pon dh cukup x yah nak makan ayam sumo. Nasi paneh-paneh ngan sambal totok ni. 

Kawan-kawan den suko makan sambal bilis den,tapi sambal totok ni den bolum baghi kek kawan,kalo baghi harus buek banyak-banyak kali hua3. Ala kawan nk makan kan,dh kito buleh buek, jadi buek kan yo la. Sambal ni laei la ringkas, ingek 

RINGKAS ITU PASTI SODAP

Sambal ni memang popular di kalangan masyrakat jawa, iolah orang dulu-dulu susah nak boli lauk jdi buek ini yo lah. Ok jom kito tgk mcm mano nak buek sambal yang sonang ni yo..




Bahan-bahan

  • 2 Gengam ikan bilis
  • 4 Biji bawang merah
  • 3 Biji bawang putih
  • 6 Cili api* kalo nak lagi pedas taruk la banyakkan
  • Garam

Cara-cara

  1. Mula-mula potong bawang putih & bawang merah
  2. Lepas tu goreng sehingga garing dan angkat..
  3. Goreng cili pulak sampai layu * time ni kemain meletup lagik cili tu…kalo nak selamat sila tutup kuali..kemudian goreng ikan bilis…saya guna ikan bilis yang jenis..gini..sedap uollss ikan bilis ni..
  4. dah garing angkat.
  5. Tumbuk cili ngan bawang kemudian masukkan ikan bilis…
  6. Tumbuk ikan bilis tu kasar2 jer tau…





 Gambo tu ehsan haslizalizz.com. Ermm amacam nampak sodap kan? apo laei meh la cubo x bayk bahan n sonang dibuek. Orang x tahu masak pon buleh buek sambal nih.



SELAMAT MENCUBA!






Kalau suka LIKE,Follow sahaja, Jangan lupa Comment. TQ

2 comments:

Anonymous said...

amboi sedapnye epul bleh try ni! haha- ains

Saeful Zain said...

Cuba2 mmg trbaek buat yg dh kawen hua3

Post a Comment