Sunday, 20 April 2014

FoOD froM JaVa 8 : SaMbaL TemPe


~Assalamualaikum wbt~



Ermm ghaso ehh dah lamo den x up entry sal resepi an3, entry dek naik sal politik lorh sal hal-hal harian la. Lamo-lamo naik muak gak an3.

So kali ni den nak naik kan entry sal makanan yang baghi den special buek orang jawo. Makanan ni memang gemaran den satu family. Omak den makan montah-montah benda ni den ponw ikut sekali sodap ehh kemain beso la ANAK OMAK hua3.

Bila dsebut mengenai orang Jawo, mesti akan terlintas di fikiran perkataan tempe. Ya, tempe memang sinonim dengan orang Jawa. Tempe ini diperbuat daripada kacang soya. Sekarang zaman dah moden, tempe dibalut dengan plastik berbanding daun.

Tapi omak den x suko yang pkai plastik tu x sodap. baghi den ponw kurang sodap bukan apo bau ehh laen. Kok  balut pakai daun pisang best skit, aroma die laen hiks3.

Ok x yah banyak mulut meh kito tengok resepi Sambal Tempe ni yo.


Bahan-Bahan 

  • 2 paket tempe
  • 1 – 2 biji bawang besar
  • 2 – 3 ulas bawang putih
  • 10 biji cili kering ( rendam hingga lembut )
  • segenggam ikan bilis ( dicuci dan ditumbuk kasar )
  • 1 keping asam gelugur
  • garam, gula secukup rasa
  • serbuk perasa ( jika suka )


Cara penyediaan

1. Tempe di potong2 dan di goreng sebentar. Kalau tak mahu digoreng dahulu pun tak pe….
2. Kisar cili kering, bawang besar, bawang putih hingga halus.
3. Tumis bahan kisar dan ikan bilis yang telah ditumbuk hingga pecah minyak.
4. Masukkan sedikit air, asam gelugur, garam, gula dan serbuk perasa.
5. Masak seketika kemudian baru masukkan tempe yang telah digoreng.
6. Kacau sebentar dan kemudian bolehlah diangkat.

*** kalau suka letak belacan sikit pun sedap



Selalu den masak x yah nak sukat-sukat lado bapo biji la, bawang bapo la, den ikut suka laei banyak laei sodap hua3. 


Kito ponw buleh pakai lado cili api fuhh tu laei berasap sodap kemain hiks3. Mano-mano yang tahan podeh buleh pakai lado api ni yo. Kalo pakai cili kering korang ponw buleh buat sambal tempe kering ponw sodap.

Ok lah selamat mencubo, laen kali den tunjuk cara masakan yang kering yo..







Kalau suka LIKE,Follow sahaja, Jangan lupa Comment. TQ

2 comments:

CikTeratai Putih said...

nt nak try gak la. hihihi

Saeful Zain said...

@CikTeratai Putih try la senang je buat x ssh pn

Post a Comment