Sunday, 6 April 2014

MastERS Vs KerJA


~Assalamualaikum wbt~


Arghh den dalam delema, nk poei sambung master ko nk poei kojo? Kok sambung mulo la omak den menjeling hahahaha, bukan apo omak den baghi poei tp dengan usaha sendiri. 

Den pon faham,den bukan dari kluarga yang sonang, cukuplah diploma n dgree omak den tolong. Bilo trpikir poei kojo, nak di jdikan cerito dh attend banyak interviews tp....rezeki tuhan yang tau n bagi.

 Dugaan bg seorang manusia mcm ak, Dio lah yang tahu perasaan yang trpendam kek ati ak ni,tp still positif kan diri ingat seperti mana yang diberitakan pada surah al-Anbiyaa’ iaitu;


ونبلوكم بالشر والخير فتنة وإلينا ترجعون

”Dan Kami menguji kamu dengan kesusahan dan kesenangan sebagai dugaan; dan kepada Kami-lah kamu semua akan dikembalikan.”[Al-Anbiyaa’: 35]


Ermm ada kalanya terasa semangat den ni jatuh menjunam macam jatuh gaung dalam. Tapi den tau dugaan cabaran yang diberi tanda ALLAH sayang dokek den, dan den tahu den mampu menanggung ehh ini adalah selari dengan ayat pada surah al-Baqarah apabila Allah menyatakan;


لا يكلف الله نفسا إلا وسعها

”Allah tidak memberi kesusahan seseorang hamba melainkan apa yang terdaya olehnya.“ [Al-Baqarah: 286]


Rasulullah Sallallahu ‘Alahi Wassalam bersabda;

إن عظم الجزاء مع عظم البلاء ، وإن الله تعالى إذا أحب قوما ابتلاهم ، فمن رضي فله الرضا ، ومن سخط فله السخط

’Sesungguhnya besarnya ganjaran itu dinilai pada besarnya bala’ yang menimpa. Dan sesungguhnya Allah itu apabila mencintai sesuatu kaum, maka akan mereka itu diberi dugaan. Oleh sebab itu barangsiapa yang redha – dengan ujian yang menimpa, dia akan memperoleh keredhaan Allah dan barangsiapa yang tidak maka padanya kemurkaan Allah.“ [Riwayat al-Tirmidzi, al-Albani menyatakannya sebagai hasan dalam Sahih dan Dha’if Sunan al-Tirmidzi.]


Jadi positif kan diri, akal fikiran. Segala dugaan akn diberi timbalan yang lebih manis kemudian kelak. Ya ALLAH den bersyukur ke ateh segala dugaan yang ko berikan. Master @ Kojo biar takdir yang menentukan. Kok ado rezeki insyaALLAH.



Dan di antara tanda-tanda kekuasaanNya ialah kapal-kapal (yang besar tinggi) seperti gunung, belayar laju merempuh lautan.  Jika Ia kehendaki, Ia menghentikan tiupan angin, maka tinggalah kapal-kapal itu terapung-apung di muka lautan. Sesungguhnya yang demikian mengandungi tanda-tanda (yang besar pengajarannya) bagi tiap-tiap seorang (mukmin) yang sentiasa bersikap sabar, lagi sentiasa bersyukur. (As-Shuraa, 42: 32-33)


~Wassalam~






Kalau suka LIKE,Follow sahaja, Jangan lupa Comment. TQ

2 comments:

Anonymous said...

Oppa... Keep it up...

Saeful Zain said...

@Anonymous thanks

Post a Comment